تفاوت کنتاکتور و رله چیست؟

کنتاکتور یکی از قطعات اصلی مدار الکتریکی است که می تواند روی دستگاه کنترل برق قرار گیرد. رله و کنتاکتور دو تجهیز پرکاربرد در صنعت برق می باشند. عملکرد اصلی کنتاکتور شبیه به رله است. اغلب این اصطلاحات به جای هم استفاده می شوند. اما تفاوت عمده ای بین رله و کنتاکتور است که در این مقاله به آنها خواهیم پرداخت. برای به دست آوردن اطلاعات بیشتر در مورد تفاوت‌های این دو با ما همراه  شوید. 

کنتاکتور چیست؟ 

کنتاکتور یک کلید الکتریکی قابل کنترل است که به صورت الکترونیکی کار می کند و برای روشن یا خاموش کردن مدارات الکتریکی استفاده می شود. درواقع کنتاکتور  واسطه بین مدار قدرت و فرمان است. صنعت گران می توانند با استفاده از کنتاکتورها  از راه دور برق یک مدار را خاموش یا روشن کنند.کنتاکتورها دارای 3فاز و 3 کنتاکت اصلی می باشند و  جهت برقراری ارتباط بین تجهیزات از راه دور استفاده می شود. این کلید مغناطیسی در تابلوها کاربرد بسیار دارد.

رله چیست؟

رله یک کلید الکترونیکی است که مانند یک کلید تبدیل عمل می کند با این تفاوت که در کلید تبدیل به یک انسان نیاز است تا فشار دهد که خاموش و روشن شود. ولی در رله با هدایت یک مدار الکتریکی دیگر باز و بسته می‌شود. این کلید هوشمند برای کنترل خاموش و روشن به روشهای مختلف مکانیکی، حرارتی، مغناطیسی و ....صورت می گیرد. رله درواقع یک مدار واسط است که در پاسخ به اعمال یک ولتاژ اتصال الکتریکی بین دو یا چند نقطه را برقرار می کند که وظیفه آن قطع و وصل کردن جریان برق پس از فرمان کلید است. رله را می توان نوعی کلید هوشمند به حساب آورد. زیرا علاوه بر این که ویژگی‌های یک کلید را دارد از برخی ویژگی‌های اضافی نیز برخوردار است.

انواع رله

رله وسیله الکترومکانیکی متحرک است که قابلیت‌های انعطاف‌پذیری دارد و می توان آن را از راه دور به یک وسیله سیگنال الکتریکی کنترل کرد که سایر کلیدها از چنین امکانی برخوردار نیستند. رله ها از تجهیزات صنعتی در مقابل اتصال کوتاه و اضافه بار محافظت می کنند. این وسیله ها معمولا در ماشین‌ها، مدارهای الکتریکی، کارخانه ها،خطوط تولید و ....مورد استفاده قرار می گیرند. انواع رله ها از ساختمان و اجزایی مشابه تشکیل شده اند. ولی از لحاظ کارایی تفاوت دارند و هر کدام از آنها ویژگی های خاص خود را دارند.

اجزای ساختمانی مشابه آنها از تیغه مشترک، تیغه باز،  تیغه بسته و در نهایت از بوبین تشکیل شده است. رله ها از لحاظ کارایی دارای هشت نوع متفاوت هستند که عبارتند از... رله حرارتی_ رله مغناطیسی _رله کنترل فاز _کنترل بار _رله زمانی _رله هیدرولیکی _رله  تأخیری در قطع و وصل و ترموستات.

تفاوت رله و کنتاکتورها

رله و کنتاکتور تفاوت اساسی و فراوانی با یکدیگر دارند که در زیر به شرح آنها می پردازیم.

ظرفیت بار: اولین تفاوت رله و کنتاکتور در خصوص ظرفیت بار آنهاست. ظرفیت بار رله نسبت به کنتاکتور کمتراست. تحمل  بار رله برای جریان کمتر از  آمپر استفاده می شود. در حالی که برای بارهای بیش از ده آمپر از کنتاکتور استفاده می کنند. کنتاکتورها ظرفیت بار بین6 الی 800 آمپر را تحت پوشش قرار می دهند.

استانداردها و نحوه تماس: از دیگر تفاوتهای رله باکنتاکتور استانداردها و نحوه تماس این دو وسیله است. کنتاکتورها معمولا برای کار با کنتاکت های باز طراحی شده اند در حالی که رله ها بسته به عملکرد و میزان جریان راه اندازی،می توانند به صورت کنتاکت بسته یا کنتاکت باز باشند یا می توان گفت کنتاکتورها تنها زمانی که برق در جریان باشد کار می کنند. ولی رله ها در شرایط کم برقی یا بدون بر ق هم می توانند ارتباط الکتریکی خود را حفظ کنند.

کنتاکت کمکی: کنتاکتورها قابلیت نصب کنتاکت کمکی و اضافی را دارند و امکان نصب 2تا 4 کنتاکت را دارند ولی رله ها فاقد این ویژگی هستند.

ایمنی یا حفاظتی: یکی دیگر از تفاوتهای رله و کنتاکتور این است که کنتاکتور دارای ویژگی حفاظتی تحت عنوان کنتاکت فنری هستند. این ویژگی کمک می کند تا کنتاکتوردر موقعیت های بار بالا دچار پدیده جوش کنتاکت ها نشوند.

قوس مغناطیسی: کنتاکتورها دارای ویژگی قوس مغناطیسی هستند به دلیل بارهای بالایی که حمل می کنند. اگر این مسیر بیشتر از آن چیزی باشد که انرژی می تواند بر آن غلبه کند،قوس سرکوب می شود در حالی که رله ها برای بارهای زیادی طراحی نشده اند.

 

https://ajandbargh.com/fa/%D8%AA%D9%81%D8%A7%D9%88%D8%AA-%DA%A9%D9%86%D8%AA%D8%A7%DA%A9%D8%AA%D9%88%D8%B1-%D9%88-%D8%B1%D9%84%D9%87-%DA%86%DB%8C%D8%B3%D8%AA