رله شیشه ای یا کمکی فیندر چیست؟
فیندر در سال 1954 با هدف ساخت رله های صنعتی تاسیس شد. ساخت اولین رله ssr در این شرکت به 5 سال قبل از تاسیس یعنی سال 1949 برمی گردد. فیندر از آن سال تاکنون بیش از 12500 محصول در زمینه های توسعه صنعتی و هوشمند تولید کرده و دارای نمایندگی فروش مستقیم در تمامی قاره ها و در اکثر کشورهای صنعتی مهم جهان می باشد.از آنجایی که پرمصرف ترین محصول فیندر در ایران رله است، در این مقاله با رله، نحوه عملکرد و مزایا و معایب آن آشنا می شویم و سپس به معرفی مهم ترین خانواده های رله فیندر می پردازیم.
رله چیست؟
از آنجایی که ممکن است شما مانند من از تعاریف علمی خوشتان نیاید، تعریفی ساده تر و آشناتر به شما ارائه می کنم تا آن تعریف را تا آخر عمر از ذهنتان پاک نکنید.رله در واقع یک کلید تبدیل است، با این تفاوت که برای کلید تبدیل ، انسان باید کلید تبدیل را با دست فشار دهد. اما در رله جریان برق حالت این کلید را تغییر می دهد یعنی ولتاژ برق را به رله می دهیم و رله خاموش می شود و کلید تبدیلی که در آن تعبیه شده را روشن می کند.در رله های الکترومکانیکی این ولتاژی که به رله می دهیم تا رله فعال شود معمولا ولتاژ کمی است اما کلیدی که حالت داخل رله را تغییر می دهد می تواند بشکند و جریان زیادی را برای ما وصل کند.
مشخصات فنی رله شیشه ای
رله های شیشه ای بسته به نیاز مصرف کنندگان و تعداد فرمان های مدار دارای تعداد پایه های متفاوتی هستند و می توانند 8 پایه، 11 پایه و 14 پایه باشند. تعداد پینها و کنتاکتها بهطوریکه دو کنتاکت برای رله، دو پایه برای تیغه باز، دو پایه برای تیغه بسته، دو پایه برای تیغه مشترک و دو پایه برای برق رسانی سیم پیچ وجود دارد. همچنین مواد پایه ها معمولا از آلیاژ نقره ساخته می شود. هنگام خرید این رله ها علاوه بر ولتاژ سیم پیچ، حداکثر جریانی که تیغه ها می توانند تحمل کنند نیز مهم است. محدوده جریان این رله ها معمولا از 5 تا 25 آمپر است که برای راه اندازی بارهای کوچک بسیار مفید است، زیرا کنتاکتورها معمولا از 9 آمپر شروع به کار می کنند.
اجزای رله شیشه ای
• بوبین: بوبین یا سیم پیچ یا کویل وظیفه ایجاد نیروی مغناطیسی و سپس نیروی راه اندازی مکانیکی را دارد،به همین دلیل گاهی اوقات به این رله ها رله الکترومکانیکی می گویند.ولتاژ سیم پیچ می تواند با ولتاژ تیغه متفاوت باشد و می تواند با ولتاژ تحریک AC یا DC تامین شود. ولتاژ تغذیه سیم پیچ باید در زمان طراحی مدار تعیین شود تا در صورت لزوم بتوان از اینورتر استفاده کرد. هنگامی که سیم پیچ برق می گیرد،به کنتاکت ها، که معمولاً از پلاتین ساخته شده اند، دستور می دهد تا حالت خود را تغییر دهند. لازم به ذکر است که سیم پیچ و کنتاکت ها به صورت الکتریکی از یکدیگر جدا شده اند.
تیغه: تیغه ها یا کنتاکت ها از سه قسمت تشکیل شده است. تیغه باز یا NO (به طور معمول باز)، تیغه بسته یا NC (به طور معمول بسته) و تیغه معمولی یا COM (معمول). هنگامی که سیم پیچ خاموش می شود، تیغه مشترک (COM) به تیغه NC و زمانی که سیم پیچ برق می شود، تیغه مشترک به تیغه NO متصل می شود تا مدار قطع شود. تعداد کنتاکت های رله شیشه ای بسته به نیاز اپراتور و تعداد دستوراتی که همزمان به مدار اعمال می شود می تواند متفاوت باشد. به عبارت دیگر، می تواند دو مخاطب یا حتی گاهی اوقات بیشتر داشته باشد. وجود این کنتاکت ها در مدار کنترل کمک زیادی به سادگی و دقت طراحی مدار کنترل می کند