نقش رله های هوشمند در تابلو برق چیست؟
خرید رله های هوشمند اغلب مانند کلیدهای الکتریکی بر سر راه سیم فازها واقع می گردد. این رله منجر به خاموش و روشن شدن وسیلههای الکتریکی می شوند. رله ها کاربردهای متفاوتی دارند.بنابراین می توان جهت نگهداری، کنترل کنندهای موثر، کنترلر خاص و... بهره مند شد.
به طور معمول رله های حفاظتی جهت استفاده در تابلو برق کاربردی هستند. رله ها این توانایی را دارند که در کمترین زمان ممکن و به سریع ترین شکل، اقدام به قطع و وصل مدار کنند. در حال حاضر رله های متفاوتی در بازار وجود دارد. رله های حرارتی رله های مغناطیسی، رله های مکانیکی، رله های الکترومکانیکی، رلههای الکترو مغناطیسی، و رلههای الکترواستاتیکی از این قبیل رله ها به شمار می روند.
کاربرد رله هوشمند چیست؟
رله ها شامل دو کاربرد اصلی و پایه هستند:
ایجاد ایزوله الکتریکی بین قسمت کنترل و بار مدار
افزایش توان خروجی مدار (تقویت توان خروجی قسمت کنترلی)
همانطور که می دانید رله هوشمند در اکثر موارد مانند کلید الکتریکی عمل می کند و در مسیر سیمهای فاز قرار می گیرد. با این کار می توانند وسایل الکتریکی را خاموش و روشن کنند. یکی از توانایی های مهم رله هوشمند این است که میتواند با کمترین زمان ممکن و داشتن سرعت پاسخگویی بسیار بالا، مدار الکتریکی را قطع یا وصل کند.
انواع رله هوشمند
رله ها در انواع مختلفی تولید می شوند که هر کدام در قسمت خاصی کاربردی می باشند.از انواع رله ها به موارد ذیل می توان اشاره کرد:
- رله مغناطیسی
- رله مکانیکی
- رله الکترومغناطیسی
- رله الکترواستاتیکی
- رله الکترومکانیکی
رله هوشمند و تفاوت آن با کنتاکتور
رلههای هوشمند یکی از رله های حفاظتی در تابلو برق ها می باشند که بر سر راه سیم فازها قرار می گیرند و باعث خاموش و روشن شدن وسیله های الکتریکی در زمان کوتاه می شوند. رله هوشمند قطعه الکترومکانیکی می باشد که عملکردی همچون کنتاکتور دارد. به طور کلی رله هوشمند یک وسیله حفاظتی می باشد که با استفاده از ولتاژ و عبور جریان از سیم پیچ می توان آن را کنترل نمود. اصول طراحی و عملکرد این رله کاملاً مشابه کنتاکتور می باشد تنها با این تفاوت که قابلیت حمل مقدار کمی جریان را دارد. در حالی که کنتاکتور به این صورت نیست.
مشکلات استفاده از رلههای هوشمند چیست؟
رلهها ضمن این که دارای مزیتهای عالی می باشند از مشکلات متعددی نیز برخوردار اند. بعضی از این مشکلات را می توانیم چنین بیان کنیم.
تخلیه سلفی: تخلیه شارژ سلفی یکی از بزرگترین مشکلات رله هوشمند ها دارای آن می باشند. البته این مشکل در دستگاه هایی که خود دارای سلف می باشند نیز رخ می دهد. می توانیم سلف را به عنوان یک عنصر ذخیره ساز انرژی معرفی نماییم.
این سلف هر زمان به مدار اتصال داده می شود، شارژ شده و بعد از جدا شدن از مدار شروع به تخلیه انرژی خود خواهد کرد. به نوعی سلف در مسیری که هیچ گونه جریانی نباید باشد، ایجاد جریان می نماید.
عدم کاربرد در توان های خیلی پایین: رله ها برای این که همچون کلید عمل کنند، نیاز به ولتاژ دارند. بنابراین در صورتی که در مداری ولتاژ پایین باشد، عملا استفاده از این رلهها بیفایده است. بهتر است در این مدارها از ترانزیستورها استفاده شود.
کند کاری: یکی دیگر از مشکلات بزرگ رلهها کند کار کردن آنها می باشد. این مشکل زمانی رخ می دهد که رلهها در وضعیت مکانیکی پاسخ مناسبی به فرکانس های بالا نمی دهند. این مدل رله ها ارزان می باشند و حتی در حفاظت نیز چندان کارایی مناسبی ندارند.
انواع رلههای موجود در بازار:
رله 8 کانال 16 آمپر (Relay Module 8 Channels 16 Amps):
این رله ها برای کنترل روشنایی، مدارهای جریان بالا یا پرده برقی مورد استفاده قرار می گیرند. این رله ها اغلب جهت کنترل دستی روشنایی یا تعریف سناریوها از طریق pc عمل می کنند. در صورتی که این رله ها به شکل هوشمند اقدام به عمل نکردند، می توان به صورت دستی با دکمههای شبکه باس آنها را روشن یا خاموش نمود.
رله 4 کانال 10 آمپر (Relay Module 4 Channels 10 Amps):
این رلههای نیز برای کنترل روشنایی استفاده می شوند. البته برای کانالهایی با 10 آمپر. همچون رلههای 8 کانال، به شکل دستی قابل روشن و خاموش شدن هستند.
پنل ادیشن 3 رله 5 آمپر (Panel Addition 3 Relay 5 Amps):
رلههایی برای کنترل روشنایی با سرعت کم، متوسط و زیاد میباشند. این رلهها برای سیستمهای گرمایشی و سرمایشی مورد استفاده قرار می گیرند. به صراحت میتوانیم بگوییم در این رله ها، حداکثر 3 آمپر پشتیبانی میشود.