چرا SSR ها خراب می شوند؟

رله حالت جامد ssr  یک المان سوئیچینگ الکترونیکی است که در آن با یک سیگنال کنترلی میتوان جریان و ولتاژ بزرگتر را کنترل کرد. به طور خلاصه رله ssr، سوئیچ الکترونیکی است که توسط مدار میکروالکترونیک تشکیل شده است. این رله قادر به سوئیچ کردن بارهای AC و DC می باشید. ssr ها یکی از تجهیزات الکترونیکی هستند که جایگزین کنتاکتور ها و رله ها در تابلو های برق صنعتی و اتوماسیون برق ساختمان می شوند.

رله چیست؟

حفاظت تجهیزات و دستگاه های سیستم قدرت در مقابل عیوب و اتصالیها، به وسیله کلید قدرت انجام میگیرد قبل از اینکه کلید قدرت بتواند باز شود، سیم پیچی عمل کننده آن باید تغذیه شود این تغذیه به وسیله رله های حفاظتی انجام میشود. رله به دستگاهی گفته میشود که در اثر تغییر کمیت الکتریکی مانند ولت و جریان و یا کمیت فیزیکی مثل درجه حرارت و حرکت روغن تحریک شده و باعث به کار افتادن دستگاه های دیگر و نهایتا قطع مدار به وسیله کلید قدرت یا دژنکتور می گردد.

رله ssr یک عنصر الکترونیکی نیمه هادی میباشد. "ssr" که مخفف "solid state relay" یا رله حالت جامد است، در واقع به معنای نوعی کلید الکترونیکی است و عملکردی مشابه رله های الکترومکانیکی یا کنتاکتور هارا دارد، با این تفاوت که هیچ عنصر متحرکی درون آن ها وجود ندارد و دارای طول عمر طولانی تری است. در واقع این رله ها یک قطعه سوییچ الکترونیکی می باشند که با یک سیگنال کوچک میتوان جریان یا ولتاژ بزرگتر را کنترل کرد.

رله حالت جامد، انواع رله الکترونیکی، solid state relay، رله بدون صدا، رله بدون نویز، رلهssr و... همگی از نامهای این نوع رله های بی صدا می باشند. رله های ssr متشکل از قطعه های نیمه هادی قدرت مانند تریستورها و ترانزیستورها و یا ترایاک برای تغییر جریان تا حدود صد آمپر میباشد. رله ssr شامل یک مدار فرمان و قدرت می باشد که در دو مدل تک فاز و سه فاز ساخته می شود و دارای انواع آنالوگ و دیجیتال است. رله ی حالت جامد یک کلید الکترونیکی است که به عنوان بخشی از یک سوئیچ الکترونیکی به حساب می آید. رله های حالت جامد دارای سرعت تعویض بالایی در مقایسه با رله های الکترومکانیکی می باشند و هیچگونه تماس فیزیکی برای فرسودگی ندارند.

داخل ssr روی هر تریستور ولتاژ کوچکی افت میکند. زمانی که ssr تحریک میشود، مقاومت به سرعت و به شدت کاهش می یابد به طوری که موجب وصل خروجی میشود. مجموع این ولتاژ ها جریانی که یک ssr می دهد را محدود میکند. به کمک رله ssr جریان یا ولتاژ های مختلف را میتوان کنترل کرد. با تریستور های پیشرفته تر، می توان به رله ssr ها با جریان بالا حدود 100 تا 1200 آمپر دست بافت، انواع آن به صورت تجاری قابل دسترس می باشند.

در کاربرد های صنعتی برق بیشتر از ssr های سه فاز استفاده می شود که در دو نوع تحریک DC و AC ساخته می شوند. ssrهای برق تک فاز و سه فاز در بعضی از کاربرد ها میسوزند. از ssr های تک فاز هم می توان در برق ساختمان و تاسیسات التکرونیکی و روشنایی ها استفاده کرد.

دلایل سوختن ssr ها

امکان سوختنssr به دلیل اینکه جریان مجاز خروجی ssr  رعایت نمیشوند وجود دارد. البته جریان سمت بار بر روی بدنه یادداشت میشود و یا در حین خرید  ssr مشخص میشود که چند آمپری است. دلیل دیگر سوختن ssr رعایت نشدن ولتاژ کاری ssr اعم از تحریک کننده و خروجی سمت بار می باشد. مشکل، ولتاژی با نامreversing voltage است که در خروجی ssr وجود دارد، باعث سوختن آن میشود. ssrها یک ماکزیمم تحمل در برابر این پارامتر دارند و عبور از آن حد باعث سوختن آن خواهد شد.

این مشکل reversing voltageبیشتر در بار های القایی ایجاد میشود. برای پیشگیری از به وجود آمدن این مشکل بهتر است که از ssrهای با کیفیت ساخت بهتر استفاده شود. این ssrها در بازار شناخته شده هستند. در زیر مواردی که باعث سوختن رله حالت جامد میشود را معرفی میکنیم:

https://ajandbargh.com/fa/%DA%86%D8%B1%D8%A7-ssr-%D9%87%D8%A7-%D8%AE%D8%B1%D8%A7%D8%A8-%D9%85%DB%8C-%D8%B4%D9%88%D9%86%D8%AF